Polaganje keramičnih ploščic: opravilo za vsakega domačega mojstra

 

V prostorih, kjer je veliko umazanije in vlage, je potrebno izbrati tako talno oblogo, ki je odporna na take pogoje in ki omogoča enostavno čiščenje.  To nam omogočajo keramične ploščice, ki se danes uporabljajo praktično že v vseh prostorih  hiši, še vedno pa brez njih ne najdemo nobene kopalnice. V kolikor v vas tiči nekoliko domačega mojstra je polaganje ploščic enostavno opravilo, tudi če tega niste počeli še nikoli.

 

Prvi pogoj, ki mora biti izpolnjen za polaganje ploščic je, da je podlaga na katero bomo lepili ploščice trdna in ravna. čista in suha. Ta pogoj zadovoljimo tako da s stene odstranimo staro zidno barvo in zapolnimo razpoke. Ko smo to zagotovili, se moramo zaščititi, še pred napakami, ki jih lahko storimo ko se začne polaganje ploščic na površino stene. Da bodo ploščice res popolnoma v vodoravni liniji oziroma v “vaservagi”, na steno narišemo črte, katerim sledimo pri lepljenju ploščic na površino stene. Sedaj ko imamo vodoravno linijo moramo začrtati še navpično. Če imamo vodno tehtnico, ki omogoča tudi navpično merjenje, potem ponovimo prejšnji korak.

 

Za polaganje ploščic potrebujemo nekaj osnovnih kosov orodja, in sicer zobčasto lopatico, rezalni stroj za rezanje keramike in lopatico za fugiranje.

 

Najprej moramo zmešati lepilo z vodo, da je zmes homogena. Lepilo, se hitro suši, zato ga z zobčasto lopatico nanašamo le na manjše površine. Ko smo lepilo nanesli na površino stene preprosto vtisnemo ploščico v lepilo in jo poravnamo z vodoravno in navpično linijo. Da dosežemo enak razmik med ploščicami, uporabimo posebne distančnike, ki jih namestimo med ploščice. Pomembno je da položimo celo vrsto nato preidemo v višji nivo. V kolikor se vam v vogalu ne izide in ne morete vstaviti cele ploščice, jo preprosto odrežite z rezalnim strojem. Če nameravate ploščice položiti do vrha stene potem polaganje ploščic pričnite na vrhu polagalne površine, drugače pa ploščice začnite lepiti pri tleh.

 

Ko je polaganje ploščic na površino stene končano in so vse ploščice lepo naravnane glede na druge, potem ste najtežji del že naredili in vas čaka 24 urni počitek. Po preteku 24 ur vas čaka samo še zapolnjevanje fug s fugirno maso. Seveda morate najprej odstraniti distančnike, ki ste jih vstavili med ploščice. Fugiranje poteka tako da zmešano fugirno maso preprosto razmažete po keramičnih ploščicah in jo z lopatico za fugiranje zabašete v fuge med ploščicami. Ko ste vse fuge uspešno napolnili z fugirno maso, ploščice le še obrišete in odstranite odvečno maso, ki je ostala na površini ploščic. Če vam je do sedaj vse lepo uspelo ste prvo polaganje ploščic uspešno zaključili.

 

Ali ste vedeli?

Talna obloga, ki se uporablja praktično v vseh prostorih hiše je keramična ploščica. Keramična ploščica je sestavljena iz dveh plasti. Spodnja plast je plast biskvita, ki je iz gline, žgane pri visoki temperaturi. Plast biskvita je je lahko sive ali rdečkaste barve, odvisno od kvalitete samih ploščic.
 

 
Druga, zgornja plast ploščice pa je glazura, ki predstavlja zaščitno prevleko čez biskvit in je lahko sijoča ali matirana.