Keramika oziroma keramične ploščice


V največ primerih se kot talna in stenska obloga v kuhinji in kopalnici uporablja keramika. V kopalnici keramične ploščice zapolnijo skoraj celotne stene, saj je keramika vodo odporna in neobčutljiva na vlago. V kuhinji pa keramične ploščice največkrat zapolnjujejo del med kuhinjskim pultom in visečimi omaricami in kuhinjska tla. Uporaba keramičnih ploščic na omenjenih mestih izhaja iz pozitivnih lastnosti keramike. Kot smo že omenili je keramika odporna na vodo oziroma vlago, poleg tega pa je odporna tudi na vročino. Keramične ploščice so torej enostavne za čiščenje in uporabo. Izbira samih keramičnih ploščic zna biti precej težka, vendar ob  upoštevanju nekaj dejavnikov to ni več tako velik problem. Ob izbiri in posledično tudi nakupu keramičnih ploščic moramo upoštevati naslednje dejavnike:

  • videz prostora
  • namen prostora
  • velikost postora

Keramične ploščice


Videz keramičnih ploščic moramo izbrati glede na videz prostora, v katerem bodo ploščice položene. Priporočljivo je, da v primeru temnejšega prostora izberemo svetlejše ploščice, kar poživi naš prostor. Pri izbiri ploščic moramo upoštevati tudi namen prostora in sicer ali bo to kuhinja, ali bo to kopalnica, kajti le na ta način bomo lahko izbrali ustrezne keramične ploščice. Po potrebi morajo biti te odporne še na udarce ali kaj podobnega. Ravno zaradi tega moramo upoštevati tudi namen prostora. Sama velikost prostora pa nam bo pomagala pri izbiri velikosti keramike oziroma keramičnih ploščic. Če bo prostor majhen bomo izbrali manjše ploščice in obratno. Seveda pa je odločitev odvisna od vsakega posameznika ter njegovega okusa.


Ali ste vedeli?

Talna obloga, ki se uporablja praktično v vseh prostorih hiše je keramična ploščica. Keramična ploščica je sestavljena iz dveh plasti. Spodnja plast je plast biskvita, ki je iz gline, žgane pri visoki temperaturi. Plast biskvita je je lahko sive ali rdečkaste barve, odvisno od kvalitete samih ploščic.
 

 
Druga, zgornja plast ploščice pa je glazura, ki predstavlja zaščitno prevleko čez biskvit in je lahko sijoča ali matirana.